Αδιαφανής η λειτουργία του Ε.Τ.ΕΡ.Π.Σ

Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη επιβεβαιώνει τη σχετική θέση της ΕΟΕ

Από προβληματικές διαδικασίες είσπραξης και διάθεσης χρημάτων διέπεται το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Τ.ΕΡ.Π.Σ.) σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα που παρουσίασε πρόσφατα ο Συνήγορος του Πολίτη έπειτα από παρεμβάσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας τα τελευταία δύο χρόνια. Το Ε.Τ.ΕΡ.Π.Σ. είναι το μοναδικό εθνικό ταμείο για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών θεμάτων.

  Ύστερα από τις αντιφατικές και παντελώς ασαφείς απαντήσεις που έλαβε από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο εν λόγω ταμείο επικρατεί σύγχυση τόσο ως προς τον τρόπο χρηματοδότησής του, όσο και ως προς τον τελικό αποδέκτη των χρηματοδοτήσεων. Το χάος που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του Ταμείου οδήγησε το Συνήγορο στο σημείο να καλέσει τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν σε μέτρα άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης των μειζόνων αυτών ζητημάτων.

  Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και πολλές άλλες ΜΚΟ πρόσφατα απέρριψαν σχετικές χρηματοδοτήσεις του ΕΤΕΡΠΣ, καθώς ουδέποτε δόθηκαν απαντήσεις σχετικά με τις διαδικασίες και τα κριτήρια χρηματοδότησής του. Το εν λόγω πόρισμα του Συνηγόρου έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση της ΕΟΕ σχετικά με την αναποτελεσματικότητα και αδιαφάνεια του μοναδικού εθνικού χρηματοδοτικού εργαλείου για το περιβάλλον.

  Όπως δηλώνει ο Διευθυντής της ΕΟΕ κ. Ξενοφών Κάππας, «καθώς η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τις προστατευόμενες περιοχές λήγει στα τέλη του έτους, το Ε.Τ.ΕΡ.Π.Σ. θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση. Ωστόσο, η βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται δεν αφήνει πολλές ελπίδες. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΟΕ συνεχίζει να προτείνει την πλήρη αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας του Ε.Τ.ΕΡ.Π.Σ. βασισμένη στις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.»

Link :http://www.ornithologiki.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: